Активности

КРАТКО ЗА ИСТОРИЈАТА НА ДИСПРАКСИЈАТА

Диспраксија е една од оние состојби што предизвикуваат тешкотии во учењето. За разлика од дислексијата и дискалкулијата, оваа состојба не е невидлива, туку може да се манифестира преку необично држење на телото и необични движења на рацете и нозете. Но, тоа може да го прочиташ во симптомите, кои се карактеристични за диспраксијата. Кога е откриена диспраксијата? За првпат диспраксијата е откриена од Колиер во 1900 година кога го користи терминот „Конгенитивна  незгода“ како име за оваа состојба. Значи, во теоријата диспраксијата како состојба  е позната околу 100 години! Во 1925 година, француски лекари и терапевти обрнуваат внимание на моторички непријатности кај многу деца со посебни потреби, нарекувајќи ја „моторна слабост“ или „психомоторен синдром“. Всушност, во 1937 година „диспракси...

ИСТОРИЈА НА ДИСЛЕКСИЈАТА

Откривањето на дислексијата и развојот на третманите за нејзиното третирање започнува во доцниот 19 век. Во 1878 година германскиот физичар д-р Кусмал подучувал човек што не бил способен да чита. Човекот имал нормална интелигенција и имал адекватни образовни инструкции. Д-р Кусмал го опишал неговиот проблем како слепило за читање. Неколку години подоцна,  во 1887, германскиот офталмолог Рудолф Берлин ваквата состојба ја опишал како дислексија, што потекнува од грчките зборови dys (слаб, лош, непримерен) и lexis (јазик, збор). Оттогаш, па сè до денес, терминот дислексија е синоним за потешкотии во читањето. Првпат дислексијата е спомената во Англискиот Медицински Весник во 1896 година. Во тоа време дислексијата била наведена како  „Congenital word blindness“. Во 1925 година американскиот не...

  • 1
  • 2