Избрани текстови

10 дислексичари кои освоиле Оскар

Шер, Вупи Голдберг, Стивен Спилберг и Брајан Грејзер се само дел од многуте добитници на Оскар кои се соочуваат со дислексија. Сите овие познати личности се доказ дека потешкотиите со читањето не треба да ни го попречуваат патот до успехот. Во продолжение ви преставуваме листа на 10 добитници на Оскар кои се соочувале со дислексија. Стивен Спилберг Категорија: Најдобар режисер и најдобр филм Филм: Schindler’s List (1994) Категорија: Најдобар режисер Филм: Saving Private Ryan (1999) На Спилберг дислексијата му била откриена дури на 60-годишна возраст. Кога му била откриена, тој изјавил: „Сега конечно го пронајдов и последното парче од мозаикот на мојот живот што досега никогаш го немав пронајдено.“ Тој отворено зборува за тоа како не бил способен да чита и секогаш читал многу полошо о...