Некатегоризирано

Услови за членство во Здружението за дислексија АЈНШТАЈН

Услови за членство во Здружението за дислексија АЈНШТАЈН (1)          Член на Здружението може да биде секое полнолетно, деловно способно лице без оглед на неговата расна, национална или верска припадност, кое е државјанин на Р.С. Македонија или е странец со постојан престој во Р.С. Македонија. (2)          Членови на Здружението се истакнати професионалци од повеќе области, активни граѓани кои доброволно ќе пристапат и ќе потпишат пристапница. (3)          Со потпишувањето на пристапницата, членовите го прифаќаат Статутот на Здружението и изразуваат спремност да истапуваат како личности и да ја понудат својата експертиза во спроведување на активностите на Здружението. (4)          Членството го сочинуваат активни и неактивни/пасивни членови: активни членови се оние членови кои активно уче...

Креативци со преголемо срце

Некои би рекле потешкотија, јас би рекла дарба. Некои би рекле состојба, јас би рекла шарени умови. Попреченост, болест ни најмалце! Јас, јас би ги дефинирала како љубов она искрена, како чувство она знаете кога од среќа се движите напред назад и не знаете што попрво да направите. Јас јас би ги дефинирала како платно со многу бои, палета. Жолта за среќа, сина за успех, зелена за позитива, црвена за љубов, бела за ведрина, портокалова за новиот ден. Како интелектуалци, како личности кои што развиваат свои на чуден начин теории. Би ги дефинирала како музика, како ноти, како кутија полна со емоции, многу емоции. Како блок број 5, на кој што со големи букви секоја во разна боја пишува СРЕЌАЉУБОВ НАСМЕВКАМАМАТАТО. За мене дефиниција е ова: Дислексија=креативност Дислексија=интуиција Дислексија=...

Тест

Упатство за пополнување : Следните изјави го опишуваат начинот на кој се однесуваш при учење или читање. Прочитај ја секоја изјава внимателно и ОДБЕРИ ОДГОВОР КОЈ НАЈДОБРО ГО ОПИШУВА НАЧИНОТ НА КОЈ ЧИТАШ ИЛИ УЧИШ. Работи брзо и одговарај според твојот прв впечаток и продолжи понатаму. Не се задржувај на ниту еден детаљ. Одговори на секоја од изјавите на начинот на кој се чувствуваш во моментот додека ги читаш. Запомни, нема точен или погрешен одговор за ниедна изјава и биди искрен/а колку што можеш. Ова анкетно истражување е целосно анонимно и нема потреба да внесувате ваши лични податоци. Одговорот кој најмногу се однесува на тебе обележи го со  Х во соодветното поле и запомнете можен е само еден одговор.

Претседателот Доналд Трапм со порака по повод месецот за подигнување на јавната свест за дислексијата

Американскиот Претседател Доналд Трамп се обрати до нацијата со порака по повод светстскиот месец за подигнување на јавната свест за дислексијата. Во прилог ви ја пренесуваме неговата порака: Јас и Меланија се приклучивме во признавањето на месец Октомври како интернационален месец за подигнување на јавната свест за дислексијата. Ние целосно сме посветени на подобрување на условите за учење и работните услови за сите граѓани на Америка, а особено на креативните и успешните дислексичари. Ние ги поттикнуваме сите граѓани на Америка да се запознаат со дислексијата, да се залагаат за децата и возрасните со дислексија и да ги поддржат своите пријатели, колеги, членови од семејството и своите сакани во борбата со дислексијата . Дислексијата представува невролошко- когнитивна потешкотија во учење...

Јавен повик – Тренинг за идентификување и спречување на ширењето на говор на омраза

Здружението Ајнштајн во рамки на проектот “Право на говор НЕ е право на говор на омраза” финансиски поддржан од Фондација Oтворено општество Македонија објавува јавен повик за учество на 20 млади лица студенти на возраст од 18 до 26 години кои што ќе учествуваат на 4 модуларен курс-тренинг за идентификација и спречување на ширењето на говорот на омраза поделен во 8 интерактивни тренинзи. Што ќе добијат учесниците на тренингот? Селектираните учесници ќе ги добијат следниве облици на обука преку иновативни алатки и техники од страна на искусни обучувачи: Запознавање на директен начин со елементите на говор на омраза и заштитените карактеристики на истиот. Едуцирање на кој начин се врши диференцијација на говорот на омраза со неговите блиску концепти како дискриминацијата,криминал од одмазда ...

Прашалник – Транспарентни информации за дислексијата

Почитувани, Здружението за дислексија АЈНШТАЈН во периодот од јуни до октомври 2018 година работи на проектот “Транспарентни информации за дислексијата”. Целта на проектот е граѓаните да добијат транспарентни информации за дислексијата и информации за компетенциите на стручните лица и здравствените институции кои директно работат со лицата со дислексија. Со остварувањето на целта на овој проект ќе се пристапи кон креирање на инклузивно општество за лицата со дислексија и зголемена ангажираност од страна на националните власти во однос на ова прашање. За да ја оствариме целата на проектот проектниот тим спроведува истражување за мислењето на родителите во однос на здравствените институции кои директно работат со учениците со дислексија. Ваквото истражување ќе ни помогне во составувањето на ...

Што е дискалкулија?

КАРИН КУЦИЈАН Развојната дискалкулија е поврзана со различни промени во функцијата на мозокот и самата структура на мозокот, на што укажуваат сè побројните докази. При неодамнешните истражувања  во областа на развојната дискалкулија користени се техниките за снимање на мозокот, за да се проучат мозоците на луѓето што вршат  задачи поврзани со броеви. Овие техники им овозможиле на истражувачите да генерираат слики на мозокот на учесниците со висока резолуција, што овозможува да се набљудуваат мозочните шеми за активирање при процесирање броеви. Пресметувањето броеви е сложена когнитивна активност која се обработува од комплексна невронска мрежа. Последните неколку години ни дадоа појасна слика за тоа што се случува во нашите мозоци за време на обработката и пресметувањето  на броевите. Сним...