Дискалкулија

Тајната што се крие зад имињата на производите на ИКЕА

Шведскиот бренд ИКЕА е познат во целиот свет со својот мебел и предмети за домаќинството. „The Quartz news outlet“ во една статија дискутира за успешната приказна на брендот и неговиот систем на неконвенционални имиња за производите. За основачот на ИКЕА, Ингвар Кампрад, се знае дека страда од дискалкулија. Традиционалните нумерички кодови на производите што се користат во поголемиот дел бизниси претставувале негов бескраен кошмар. За да ги избегне предизвиците со пишување броеви во компјутерскиот систем, тој одлучил да ги именува своите производи користејќи букви. Ова доведе до пронаоѓање систем за именување, кој содржи специфични семантички групи зависно од опсегот на производот што треба да се именува. На пример, елементите за бањи се именувани по шведски езера и водни тела, додека пост...

ПРИКАЗНАТА НА ИНГРИД

Гледањето телевизија може да биде средство за ублажување голем стрес по долгиот напорен ден. Но, како програмите доаѓаат од продукцијата до публиката? Тоа е местото каде што луѓето како Ингрид Купеиро (Ingrid Cupeiro) играат водечка улога. Како член на одделот за програмирање во Telemundo Network, Ингрид ги планира и координира програмите, и таа ја сака секоја минута од својата работа. Таа, исто така, работи на стратегии како да се натпреварува со други мрежи. „Мојот омилен дел од работата е конкуренцијата“, вели Ингрид. „Сакам да видам како функционираат едни против други и како се натпреваруваат меѓу себе.“ Иако Ингрид сега има работа во којашто ужива, во еден момент таа не била сигурна дали ќе заврши средно училиште – а камоли колеџ. Ова е поради тоа што на Ингрид ѝ било дијагност...

СЛАВНИ  ЛИЧНОСТИ  СО  ДИСКАЛКУЛИЈА

Дискалкулијата е  состојбата која е поретка од дислексија а и помалку позната. Од тие причини дискалкулијата е помалку присутна  станува збор за информации и ресурси на веб-страниците и блоговите. На пример,за  дислексијата  можат да се најдат обемни листи на познати личности кои имаат или имаат пријавено дека имале дислексија. Познатите личности кои се соочувале со разни состојби кои предизвикувале тешкотии во учењето секогаш се поттик и инспирација за лицата кои се соочуваат со некоја од овие состојби. Оние кои се соочуваат со тешкотиите со математиката остануваат , на некој начин , посиромашни за информации од ваков тип. При пребарување на веб порталите за познати лица со дискалкулија , можат да се сретнат неколку имиња: Американскиот актер Хенри Винклер се споменува како актер кој има ...

Што е дискалкулија?

КАРИН КУЦИЈАН Развојната дискалкулија е поврзана со различни промени во функцијата на мозокот и самата структура на мозокот, на што укажуваат сè побројните докази. При неодамнешните истражувања  во областа на развојната дискалкулија користени се техниките за снимање на мозокот, за да се проучат мозоците на луѓето што вршат  задачи поврзани со броеви. Овие техники им овозможиле на истражувачите да генерираат слики на мозокот на учесниците со висока резолуција, што овозможува да се набљудуваат мозочните шеми за активирање при процесирање броеви. Пресметувањето броеви е сложена когнитивна активност која се обработува од комплексна невронска мрежа. Последните неколку години ни дадоа појасна слика за тоа што се случува во нашите мозоци за време на обработката и пресметувањето  на броевите. Сним...

Брајан Батерворт за дискалкулијата

Брајан Батерворт  по професија е професор за когнитивна невропсихологија на Институтот за когнитивна невронаука на Универзитетскиот колеџ во Лондон За првпат го сретнав Чарлс (ова не е неговото вистинско име) кога имаше 30 години и беше особено горд на неговата диплома по психологија. Чарлс е вреден и интелигентен, но неговите лоши вештини за работа со броеви и количини секогаш биле негов сериозен хендикеп. Тој постојано се срамел. Не ги разбира цените и воопшто не знае колку се вкупните трошоци за производите што ги купува. Кога ќе дојде на касата за наплата, не знае колку пари да ѝ понуди на касиерката ниту, пак, знае колку кусур треба да добие. Чарлс сè уште брои со прсти и тешко му е да направи одземање на два двоцифрени броја, како што се на пример 37-19. Тој дури се двоуми да каже и ...