Занимливости

Очилата за дислексичари OrCam достапни за продажба

Дислексијата е состојба која предизвикува проблеми во читањето, но тие проблеми може да се надминат особено со користење на асистивната технологија. Подигнувањето на свеста за овој тип на технологија е мисијата на “Dyslexia Box”. Стартап бизнисот “Dyslexia Box” е лоциран во Алија бизнис центарот во Кембриџ и истиот е креиран од Бен Луис и Лари Џенкинс, во соработка со голем број на обучувачи и експерти. Бен, кој има 10 годишно искуство во овој секторот, оваа година го започна својот стар ап бизнис “Dyslexia Box” , бидејќи увидел недостаток од продукти кај компаниите кои нудат експертиза и услуги во ова поле. “Обезбедуваме низа производи и услуги, со особен фокус на асистивната технологија “, објаснува тој. “Ние обезбедуваме разни прилагодувања, па ако имате вработен со ди...

Јавен повик – Тренинг за идентификување и спречување на ширењето на говор на омраза

Здружението Ајнштајн во рамки на проектот “Право на говор НЕ е право на говор на омраза” финансиски поддржан од Фондација Oтворено општество Македонија објавува јавен повик за учество на 20 млади лица студенти на возраст од 18 до 26 години кои што ќе учествуваат на 4 модуларен курс-тренинг за идентификација и спречување на ширењето на говорот на омраза поделен во 8 интерактивни тренинзи. Што ќе добијат учесниците на тренингот? Селектираните учесници ќе ги добијат следниве облици на обука преку иновативни алатки и техники од страна на искусни обучувачи: Запознавање на директен начин со елементите на говор на омраза и заштитените карактеристики на истиот. Едуцирање на кој начин се врши диференцијација на говорот на омраза со неговите блиску концепти како дискриминацијата,криминал од одмазда ...

Повик за волонтери Шарени умови Vol.2

Здружението за дислексија АЈНШТАЈН објавува повик за волонтери за претстојниот настан “Шарени умови Vol.2”. Ако ги сакаш децата и сакаш да им ги покажеш веќе заборавените игри кои го одбележаа нашето детство како брканица, скокање во вреќи, влечење со јаже и слични, тогаш волонтираj на Шарени умови Vol.2 Не е важно кој/а си, важно е да ја сакаш играта и децата и да сакаш да запознаеш нови луѓе во контекст на игра. Ако бидеш волонтер/ка ќе допринесеш во организацијата на целиот настан, координирање на игрите, ќе бидеш судија и одлично ќе се забавуваш. Ако си заинтересиран/а за убав помин низ реализација и учество на овој општествено-ангажиран настан пријави се на следниот линк https://form.jotformeu.com/81655446278366   Настанот “Шарени умови vol. 2” е дел од неделата на граѓански орга...

DYSLEXIE – фонт што им помага на дислексичарите

Кристиан Боер создаде посебен фонт што им помага во читањето на лицата со дислексија. Фонтот може и бесплатно да се преземе на Интернет и на многу дислексичари им има помогнато. Ние луѓето што имаме дислексија, кога читаме, буквите во нашиот ум несвесно се превртуваат, ги гледаме обратно, односно одразително, а многу често знаат да исчезнат, или пак, да „играат“ низ страниците. Традиционалните фонтови уште повеќе ја влошуваат ситуацијата, бидејќи дизајнот на поединечните букви се потпира на останатите, но и многу често фонтовите се направени од естетски причини. Дислексичарите таквите букви ги гледаат исто и навистина тоа им претставува проблем во читањето. Вака Боер ја започнува својата дислексична приказна. Тој се бори со дислексијата целиот свој живот. Како дипломски труд на ликовната а...

Селма Хаек: „Читам многу побавно од другите“

Селма Хаек е родена во 1966 година во Веракруз, Мексико и потекнува од богато семејство. На 12-годишна возраст нејзините родители ја испраќаат на школување во Њу Орлеанс. Токму таму и е дијагностицирана дислексијата, но го напушта училиштето. Своето образование го продолжува во Мексико, во полето на односите со јавноста, но по некоја година повторно го напушта факултетот за да биде актерка. Се преселува во Калифорнија за да биде актерка, иако нема познавање на англискиот јазик. „Дојдов таму и не знаев англиски, немав Зелена карта, не знаев дека треба да имам агент, не знаев да возам и како капак на сè – сум дислексична.“ Хаек сфатила дека како латино-девојка многу тешко ќе успее да биде актерка во Америка и дека нејзините можности се навистина ограничени во споредба со останатите. Токму за...

Мајката која го промени законот во Пенсилванија

Дафне Улиана верува дека секој човек заслужува да вози превозно средство. Тоа ги вклучува и лицата со дислексија. Улиана е еден од двајцата родители што успешно ја притиснаа државата Пенсилванија во САД да креираат аудио-верзија на прирачникот за возење. Таа ја согледала оваа потреба кога му помагала на својот помал син Семјуел да се подготви за полагање на возачкиот испит, кој всушност, е дислексичар. „Постојано го прашував дали може да го прочита прирачникот“, вели Улиана. „Тој постојано ми велеше дека едноставно не може да го прочита и да го запомни, но ме убедуваше дека тестовите ги решава онлајн и дека ги положува.“ Но, тоа едноставно не било доволно за неа. Иако Сем ги поминувал едноставните тестови, таа била постојано загрижена дека можеби тој нема да успее да ги научи и запомни сит...

Дислексијата ќе не однесе на патување во вселената

Бренсон бил еден од оние ученици што се соочувале со многу големи проблеми во текот на своето школување. Никогаш не ја добил потребната помош и поддршка од училиштето како ученик со дислексија, па така на 15 години го напушта училиштето. Но, неговиот креативен претприемачки дух, како и неговата самодоверба и способност за комуникација со останатите, го водат кон патот да го отвори списанието за млади – „YOUTH“ во 1966 година. Тој го користел списанието за рекламирање и продажба на аудио-записи. Потоа на улицата Оксфорд во Лондон отвора и своја продавница за аудио-плочи. По успешноста на неговата продавница, тој отвора музичко студио и продуцентска куќа. Првиот изведувач на новата „Virgin Record Label“ е Мајк Олдфилд, кој со неговата песна постигнува неверојатен успех. Оттаму започнува и пр...

На 16 години го напушта училиштето, а денеска е еден од најуспешните бизнисмени

Бизнисменот Ричард Бренсон, сопственик на една од најуспешните светски авиокомпании – „Virgin Airlines”, вели дека во дислексијата треба да се препознае голем потенцијал при борбата со стереотипите. Бренсон на 16-годишна возраст го напуштил училиштето. Тој вели дека во тоа време дислексијата била третирана како хендикеп и неговите наставници тврделе дека е глупав, мрзелив и ученик кој едноставно нема никаков потенцијал во животот. На сето тоа, од денешна перспектива, тој слатко се потсмевнува и само кажува дека Алберт Ајнштајн, Хенри Форд, Томас Едисон и многу други успешни личности имале дислексија. Во една статија за The Sunday Times, тој ќе напише: „Причината за тоа зошто мислам дека луѓето со дислексија страдаат во училиште, е тоа што ние дислексичарите претендираме работите да ги напр...

Совети од дислексични ученици до учениците што имаат дислексија

Никој не може целосно да разбере како е да се биде ученик со дислексија, како што тоа може да го разбере друг ученик со дислексија. Нашите наставници и родители имаат совети за нас, но сега ќе ви покажеме неколку совети од вистински експерти за дислексија. Совети за следење на времето Ана (15) вели дека нејзината најдобра стратегија за завршување на домашната задача е едноставна: „Никаква технологија околу себе додека се пишува домашната задача. Многу важна алатка за мене е големиот ѕиден календар. На него пишувам колку време ми е потребно да завршам некоја работа. Бидејќи сум дислексичар, потребно ми е повеќе време на тестовите, нели? Исто така, потребно ми е да го користам целото слободно време за да ја напишам домашната задача така како што треба. Многу ми користи тоа што на календарот ...

Дислексијата на балканските земји

Хрватска Не постои официјална владина дефиниција за дислексијата. Во практика се користи дефиницијата прифатена од BDA (British dyslexia association). За разлика од останатите земји од поранешна Југославија, изоставувајќи ја Словенија, Република Хрватска се наоѓа на врвот во однос на дислексијата, но сепак, ни приближно блиску до развиените европски земји. Единствениот тренер за дислексија по методот на Рон Дејвис во Хрватска, Кристина Ана Мудринич, смета дека свеста на дислексијата е на високо ниво помеѓу хрватското население, но дека сè уште постојат одредени стигми околу оваа состојба. Голем дел од училиштата имаат тимови од стручни лица, кои им помагаат на учениците со дислексија. Дислексијата е регулирана во правна рамка, но не е доволно јасно поставена. Сепак, учениците со дислексија...

Дислексија-кафе

  Чикаго, август 2017, Сигурно веќе многу лесно сте го нарачале вашето утринско кафе. Но, тоа не е така лесно за посетителите на кафе-барот „Heritage Outpost“, гостите се соочуваат со потешкотија да го прочитаат менито во кафе-барот. Кафе-барот „Heritage Outpost“ во Чикаго, ги измени своите менија и сите натписи во самиот објект, со цел да им покаже на своите гости како е да се биде 1 помеѓу 10 Американци што се соочуваат со дислексија. Најголем дел од луѓето не размислуваат двапати кога нарачуваат во кафе-бар, но за дислексичарите тоа е малку потешко, односно читањето на менито може да биде навистина тешко. Овој настан е организиран во соработка со кафе-барот „Heritage Outpost“ и невладината организација „Everyone Reading Illinois“, кој работи на поле за подигнување на свеста за дисл...

Ештон Кучер дислексичар?

Најверојатно според насловот на статијава се прашувате дали Ештон Кучер е дислексичар? Дали и тој е дел од онаа листа на славни личности со дислексија, како што се Том Круз, Алберт Ајнштајн, Џенифер Анистон и др.? Но, одговорот е НЕ, Кучер не е дислексичар. Сосема случајно го гледавме говорот на Ештон Кучер на доделувањето на наградите на Teen Choice Awards. Но, каква врска има говорот на Кучер со дислексија ? Говорот потенцира три главни точки и сите три – многу соодветни за лицата со дислексија: „Можностите изгледаат многу слично како и напорната работа” – тоа е карактеристика за целата популација, но уште покарактеристично за дислексичарите. За да успеат, дислексичарите се принудени да работат многу понапорно за да ги пронајдат нивните можности и полиња каде што можат да успеат; „Најсек...