Занимливости

Дислексичарите се поуспешни бизнисмени од останатите

Дислексијата најчесто се нарекува и скриен недостаток, и многу често се запрашуваме што ги прави луѓето со дислексија толку успешни бизнисмени и претприемачи. Познато е дека бизнисмените што се дислексичари, се многу успешни, но спроведено е истражување што ќе ни покаже зошто е тоа така. Во 2001 и 2007 година, професорката Џули Логан спроведувала истражување за тоа колку бизнисмени и претприемачи се дислексичари. Исто така, во текот на истражувањето испитувала кои карактеристики се поизразени и посилни кај дислексичарите што се претприемачи и кај останатите претприемачи што немаат дислексија. Студијата започнува во 2001 година во Обединетото Кралство каде што 20% од бизнисмените се изјасниле како дислексичари. Во 2007 година истражувањето е спроведено во САД каде што повеќе од една третина...

7 СОВЕТИ ЗА УСПЕШНО ЖИВЕЕЊЕ СО ДИСЛЕКСИЈАТА

Сум прочитал многу статии за личности што ја надминале својата дислексија. Навистина им честитам на овие личности. Мојата дислексија беше откриена прилично на рана возраст. Јас и моите родители вложивме навистина многу време, напори и финансиски средства во третманот и надминувањето на мојата дислексија, но не ја надминав. Едноставно, научив да живеам со мојата дислексија. Ова се мои 7 совети за како успешно да живеете со својата дислексија: Вежбајте, вежбајте и вежбајте читање – знам дека можеби во читањето и не пронаоѓате некое посебно задоволство, но верувајте, само со напорно вежбање на читањето, тоа нема да ви претставува голем проблем. За некои луѓе аудио-читањето е многу корисно и може да ги зголеми нивните капацитети за читање. Стекнете се со пишувачка независност – сè што треба да...

  • 1
  • 3
  • 4