Сподели го написот

Занимливости / Избрани текстови

Дислексија-кафе

Дислексија-кафе

 

Чикаго, август 2017,

Сигурно веќе многу лесно сте го нарачале вашето утринско кафе. Но, тоа не е така лесно за посетителите на кафе-барот „Heritage Outpost“, гостите се соочуваат со потешкотија да го прочитаат менито во кафе-барот.

Кафе-барот „Heritage Outpost“ во Чикаго, ги измени своите менија и сите натписи во самиот објект, со цел да им покаже на своите гости како е да се биде 1 помеѓу 10 Американци што се соочуваат со дислексија.

Најголем дел од луѓето не размислуваат двапати кога нарачуваат во кафе-бар, но за дислексичарите тоа е малку потешко, односно читањето на менито може да биде навистина тешко.

Овој настан е организиран во соработка со кафе-барот „Heritage Outpost“ и невладината организација „Everyone Reading Illinois“, кој работи на поле за подигнување на свеста за дислексијата.

Целта на дислексија-кафе е да им се овозможи неверојатно искуство на гостите да погледнат низ очите на дислексичарите и да се ослободат од сите заблуди што ги имаат за дислексичарите.

Исто така, во кафе-барот ќе се организираат стимулации за уште подобро да можат посетителите да разберат како е да се биде дислексичар.

Персоналот на кафе-барот на секој посетител кој ќе сака да го искуси ова искуство, му задава параграф кој е напишан на ист начин како што читаат дислексичарите, односно со измешани букви, букви што фалат и бесмислени зборови. Притоа секој посетител параграфот треба да го прочита гласно пред сите гости во најбрзо можно време.

 

Целта на оваа стимулација е посетителите да почувствуваат со какви фрустрации се соочуваат дислексичарите кога се обидуваат да читаат.

Сподели го написот

Остави одговор