Сподели го написот

Активности / Диспраксија

КРАТКО ЗА ИСТОРИЈАТА НА ДИСПРАКСИЈАТА

КРАТКО ЗА ИСТОРИЈАТА НА ДИСПРАКСИЈАТА

Диспраксија е една од оние состојби што предизвикуваат тешкотии во учењето. За разлика од дислексијата и дискалкулијата, оваа состојба не е невидлива, туку може да се манифестира преку необично држење на телото и необични движења на рацете и нозете. Но, тоа може да го прочиташ во симптомите, кои се карактеристични за диспраксијата.

Кога е откриена диспраксијата?

За првпат диспраксијата е откриена од Колиер во 1900 година кога го користи терминот „Конгенитивна  незгода“ како име за оваа состојба. Значи, во теоријата диспраксијата како состојба  е позната околу 100 години!

Во 1925 година, француски лекари и терапевти обрнуваат внимание на моторички непријатности кај многу деца со посебни потреби, нарекувајќи ја „моторна слабост“ или „психомоторен синдром“.

Всушност, во 1937 година „диспраксијата“ е откриена од американски невропсихијатар, д-р Семјуел Ортон, кој ја прогласил оваа состојба како „еден од шесте најчести развојни нарушувања“.

Во 1947 година „несмасноста“ била дискутирана од познатите Штраус и Лехтинен, а во 1960-тите се појавијле и првите истражувачки студии за диспраксијата.

(Волтон, Елис и Суд, 1962; Cubbay, Ellis, Walton L Court, 1965).

Во 1972 година, А. Жан Ајрес ја нарекува состојбата „нарушување на сензорната интеграција“.

Во 1975 година, д-р Сасосон Губбај ѝ дава име на состојбата „несмасно дете“, карактеристична за дете чија способност за вршење определени движења е оштетена и покрај нормалната интелигенција и нормалните наоди на конвенционалното невролошко испитување.

Во 1980 година за првпат се користи зборот диспраксија.

Сподели го написот

Остави одговор