Сподели го написот

Диспраксија

КАКО ДА ЈА ПРЕПОЗНАЕТЕ ДИСПРАКСИЈАТА

КАКО ДА ЈА ПРЕПОЗНАЕТЕ ДИСПРАКСИЈАТА

Овде ќе ги најдете најкарактеристичните знаци на диспраксијата. Воедно можете да ги користите и како листа за проверка за вас.

КООРДИНАЦИЈА И РАМНОТЕЖА

 • Слаба рамнотежа што се манифестира како отежнато возење велосипед, одење по греда или качување по скали;
 • Лошо држење на телото и брз замор. Стоењето во место подолго време претставува тешкотија. Некои луѓе со диспраксија може да имаат рамни стапала;
 • Лошата интеграција на левата и десната страна од телото може да предизвика проблеми со некои спортови што вклучуваат скокање и возење велосипед;
 • Лоша координација меѓу рацете и очите. Овој недостаток може да влијае на способноста за учество во тимските спортови, особено оние што вклучуваат фаќање топка;
 • Недостаток на ритам при танцување или аеробик;
 • Несмасно одење и движење;
 • Претерани и непотребни движења на делови од телото, како што се мавтање со рацете додека трчаат;
 • Тенденција за паѓање и удирање во предмети и луѓе;
 • Лош ракопис, неправилно држење на моливот, изместување на линијата при пишување;
 • Цртањето не соодветствува за возраста;
 • Тешкотија при употреба на прибор за јадење;
 • Подеднакво ги користат двете раце за разни активности;
 • Тешкотии со облекување, чешлање, четкање заби, ставање шминка, бричење, закопчување копчиња, врзување врвци на чевли;
 • Тешкотија при следење на движечки објект со очи без претерано движење на главата.

ГОВОР:

 • Може постојано да зборуваат и да  повторуваат  една иста работа без да бидат свесни дека веќе ја кажале;
 • Некои луѓе со диспраксија имаат тешкотии во организирањето на содржината на она што треба да го кажат;
 • Може да има нејасен говор и да не може да изговара некои зборови;
 • Не ја контролираат висината на тонот кога зборуваат.

ПЕРЦЕПЦИЈА:

 • Лоша визуелна перцепција;
 • Пречувствителни се на светлина и на бучава;
 • Тешко ги разграничуваат звуците од задната страна. Подеднакво ги слушаат сите звуци од опкружувањето;
 • Може да имаат преголема или недоволна чувствителност на допир;
 • Може да се премногу или недоволно чувствителни на мириси и вкусови (крајности);
 • Недостаток на свесност за позицијата на телото во просторот и предметите околу. Често несмасно ја туркаат и ја истураат чашата од масата каде што седат или се удираат во минувачи додека пешачат;
 • Имаат слабо чувство за време, брзина, растојание или тежина;
 • Немаат чувство за насока лево и десно и немаат развиени вештини за читање мапи.

УЧЕЊЕ И МЕМОРИЈА:

 • Тешкотии при планирањето и организирањето на мислата;
 • Слаба меморија, особено краткорочна меморија. Може брзо да заборават што прочитале или што слушнале. Често се случува да заборават каде оставиле некој предмет;
 • Често се нефокусирани и непредвидливи;
 • Имаат тенденција да го изгубат редот додека читаат;
 • Може да изгледаат неуредни во однос на редење на учебниците, средување на ранецот и работната маса;
 • Слабото чувство за редослед им предизвикува проблеми со математика, читање и пишување;
 • Имаат тешкотии во следењето на инструкциите, особено повеќе од една во исто време;
 • Тешкотии со концентрацијата. Може лесно да станат расеани;
 • Може да прават само едно нешто одеднаш, иако може да се обидат да направат многу работи одеднаш;
 • Бавно ги завршуваат задачите поради тоа што лесно и несвесно се префрлуваат на мечтање.

ЕМОЦИИ И ОДНЕСУВАЊЕ:

 • Имаат тешкотија при слушање на луѓето, особено во големите групи. Може да бидат нетактични и  често да ги прекинуваат другите. Поради тоа, често имаат проблеми со тимска работа;
 • Често работите ги сфаќаат буквално, не ги разбираат шегите;
 • Бавно се приспособуваат на нови или непредвидливи ситуации. Често избегнуваат нови ситуации;
 • Имаат тенденција лесно да бидат фрустрирани, притоа да бидат импулсивни;
 • Често се непредвидливи во однос на расположението – имаат изразено „добри и лоши денови“;
 • Лесно се откажуваат од работи што им изгледаат многу тешки;
 • Тешко се вклопуваат во друштво на врсниците;
 • Тешко се префрлуваат од една на друга активност.

ЕМОЦИИ КАКО РЕЗУЛТАТ НА СОСТОЈБАТА:

 • Лесно се вознемируваат;
 • Често доживуваат стрес;
 • Може да имаат проблеми со спиењето;
 • Имаат ниска самодоверба;
 • Имаат склоност кон зависности.

Многу од овие карактеристики ги имаат и луѓето што немаат диспраксија. Особено емоциите што се наведени како резултат од состојбата, се карактеристични и за многу други состојби.

Тврдењата што се дадени во симптомите за учење и меморија, карактеристични се за диспраксија, но, исто така, и за останатите тешкотии во учењето, како што се дислексијата и дискалкулијата.

Во горенаведените симптоми, како најважни показатели се тврдењата што се однесуваат на  координацијата, говорот и перцепцијата. Доколку пронајдете повеќе од половина од симптомите што се поврзани со перцепцијата и координацијата, тогаш треба да прочитате и да примените некои од техниките за самопомош. Тие ќе ви помогнат за подобрување на вашиот успех во училиште, полесно справување со секојдневните активности, како и воспоставување подобри релации со другарите.

Сподели го написот

Остави одговор