disleksi

Kira Najtli: “Skenari i filmit Ndjenja dhe ndjeshmëria më ndihmuan ta mund disleksinë”

Aktorja tejet e talentuar Kira Najtli deklaroi se e ka mundur disleksinë si fëmijë me anë të leximit të skenarit të Ema Tomsonit. Aktorja 32 vjeçare thotë se mënyra e vetme me të cilën ajo ka tejkaluar problemin e saj me mësimin ka qenë leximi i skenarit të filmit Ndjenja dhe ndjeshmëria dhe duke paramenduar se çfarë do të bëjë Tomson në “këpucët e saja”. Najtli e cila u diagnostifikua  me disleksi në moshën gjashtë vjeçare deklaroi se është adhuruese e flaktë e regjisores e cila është fituese oskari – e respektuara Ema Tomson. Për revistën GQ magazine deklaroi: ”Në atë kohë nëna ime punonte në filmin Ndjenja dhe ndjeshmëria dhe më solli në shtëpi një kopje nga skenari i filmit që e kishte shkruar Tomson.” Unë vetëm thashë: “Po un vuaj nga disleksia, si ta lexoj gjithë skenarin?” Nëna ime ...

Metoda e Ron Dejvisit

Metoda e Ron Dejvisit është një ndër metodat më të njohura dhe më efikase për korrigjimin e disleksisë, diskalkulisë dhe disgrafisë. Kjo metodë mund të përdoret edhe në Maqedoni nëpërmjet një trajneri të licencuar i cili është i trajnuar për punë me fëmijë dhe të rritur të cilët kanë stil të ndryshëm të të mësuarit dhe të menduarit. Sipas kësaj metode, në rrënjën e disleksisë, mungesës së vëmendjes dhe të shumë problemeve tjera lidhur me mësimin qëndron një stil unik dhe kreativ i të menduarit i cili në të vërtetë paraqet dhunti. Personat të cilët vuajnë nga disleksia në mënyrë dominuese mendojnë në mënyrë piktoreske, mendojnë dhe shikojnë në mënyrë multidimensionale me qëllim që të krijojnë, të zgjedhin probleme dhe ta eliminojnë konfuzionin. Për disleksinë thuhet se është dhunti për shka...

AFS Metoda

Metoda AFS është trajnim pedagogjik -didaktik dhe metodë për përkrahjen e personave që vuajnë nga disleksia dhe diskalkulia. Metoda AFS është zhvilluar duke u bazuar në faktin se personat që vuajnë nga disleksia dhe diskalkulia  i përpunojnë informatat në mënyra të ndryshme  si dhe paraqet një  aftësi  e të mësuarit. Kjo metodë e specializuar është dizajnuar në mënyrë që të ofrojë përkrahje individuale dhe të përshkruhet e të bëhet struktura e aktivitetit pedagogjik-didaktik ,me qëllim që po kjo metodë të kontribuojë dhe të përdoret në mënyrën më profesionale. Metoda AFS i  kushton rëndësi të  veçantë mësimit multisensorik. Trajnimi me metodën AFS bëhet nëpërmjet tre prioriteteve themelore për ndihmë të cilat maten si vijon: А:  Vëmendje(gabimet e njohjes) Nivele të ndryshme të vëmendjes; ...